недеља, 13. мај 2018.

Читалачка значка 2018 - МЕДАЉОН



Име и презиме аутора: СНЕЖАНА КОСТАДИНОВИЋ

Назив књиге: МЕДАЉОН

Година издања: 2005

Издавач: Народна књига Алфа


У књизи Медаљон четири најбоља пријатеља, главни ликови у књизи: Ана, Немања, Вук и Филипа, оду на забаву код Аниног млађег брата Андреја.

У току забаве Анин и Андрејев пас побегне у замак који се налази у близини њихових кућа. Дружина крене за псом који је далеко побегао. Замак је био мрачан. Тражећи пса Вук је пронашао књигу, која му се чинила јако чудна. Када су сви дошли до књиге отворили су је. Напољу је грмело и севало. Одједном муња је севнула, све се забелело и књига се затворила. Сви су попадали доле и онесвестили се.

Прва се Филипа пробудила. Све око ње је било зелено и плаво. Све што је видела били су трава и небо. Пробудила је своје другаре и сви су отишли да лутају. Кренули су у потрагу за нечим што би их подсетило на њихову кућу. Нашли су старији замак који им није деловао познат. Када су ушли у замак пронашли су штитове, мачеве, трон, велику одају коју уопште не препознају. Чули су режање и почели су да беже. Пошто се Ана саплела Немања се вратио по њу да јој помогне. Режање је постало гласније и угледали су два вука која су била дупло већа у односу на то колики би требали бити. Сви су зажмурели. Нису знали шта се догодило, али ништа нису осетили. Када су отворили очи угледали су вукове прободене копљем. Били су мртви. Устали су и наставили своју потрагу.

Спустили су се низ ушће река које су препознали, било је то ушће Саве и Дунава, видели су неку непознату децу. Ту се појавио и дечак Гвин који је дао медаљон Ани. Ана је имала осећај да овог дечака познаје, али није знала одакле.

Након ове авантуре четворочлана дружина вратила се својој кући. Живели су нормалан живот и нико није причао о томе шта им се догодило.

Једнога дана Ана је јако пожелела да види Гвина, дечака који јој је дао медаљон. Зажмурела је и када је отворила очи налазила се у замку који опет није препознавала, али је препознала Гвиново лице. Он јој је помогао да изађе из замка и рекао јој да мора одмах да се врати кући. Рекао јој је да уопште није смео да јој да медаљон и да не зна какве су последице тога што је то ипак урадио. Тада је Гвин Ани рекао следећу реченицу:

„ Срећа је у нама! Сами смо одговорни за њу. Не смеш то никада заборавити.“

Када се вратила у стварни свет Филипи, Вуку и Немањи је рекла шта се догодило и сви су јој поверовали, пошто су знали да тај медаљон Хелвети има велику моћ. Тада је Вук рекао:

„ Срећа је у нама! Сами смо одговорни за њу. Не смеш то никада заборавити.“
То је била иста реченица коју јој је Гвин рекао. Немања је Ану јако подсетио на Гвина који јој је раније рекао да је уз њу увек и тада је тек схватила да је то била истина и да је Немања Гвин њеног времена и схватила је да је она заљубљена у њега.

Касније у радњи књиге наши јунаци су кренули на путовање – на екскурзију. Тај део ми се стварно свидео. Тада су сви нашли себи оног ко им се свиђа, да не кажем смували су се с оним ко им се свиђа. Тај мој омиљени део књиге гласи овако:

„.........„Неће ти сметати ако седнем крај тебе?“-умилни глас стидњиве Таре само што не обори Вука с ногу.
„Н...н...не...не“-замуца гурајући и торбу и главу дубоко у гепек аутобуса „Yes! Yes вриштало је све у њему од изненадне радости.

„Могли бисмо да се сму...Ооваај, да седимо заједно“- угризе се бесно за језик брзоплета Филипа
Вељка охртабри њен заљубљени поглед:
 „Могли бисмо и да се смувамо“ – враголасто потврди и намигну уз топао и широк осмех

„32“ – коначно заврши поновно пребројавање опрезна разредна

Немања стидљиво додирну светлуцави Хелвети око Аниног нежног врата:
„А ти? Неће ти бити смртно досадно уз старог друга?“
„Ни случајно! Осећам се.....“ – загонетно га погледа и насмеши се девојчица – „осећам се као да те први пут, заиста, видим!“........“

Ово је  дивна књига која ме је заинтересовала да је прочитам када сам на задњој страни прочитала посвету читаоцима коју је написала ауторка књиге. Она гласи:

Читај срцем!
                        Реши т  е  с  т

  1. Желиш да сазнаш шта се догажа када тинејџерка на поклон добије магични медаљон, а не зна за његову моћ?
  2. Волиш да друге чиниш срећним?
  3. Радо се смејеш?
  4. Прошетао-ла би Београдом у доба Келта и Римљана?
  5. Заљубљен-а си или о томе сањаш?
  6. И школа има својих чари?
  7. Обожаваш магију, али желиш срећу у стварном свету?
  8. Имаш најбоље другове са којима елиш све тајне?
  9. Слушаш O-Zone, Eminema или Beyonce?
  10. Мало стаха? Што да не!?

Ако имаш најмање пет потврдних одговора,
„МЕДАЉОН“ је писан БАШ ЗА ТЕБЕ

                                               Аутор

Ја сам имала свих десет потврдних одговора, зато сам морала да је прочитам. И нисам се покајала јер је одлична

Нема коментара:

Постави коментар