субота, 5. мај 2018.

Читалачка значка 2018 - НЕКО ОД НАС ЛАЖЕ



Име и презиме аутора: КАРЕН М. МАКМАНУС

Назив књиге: НЕКО ОД НАС ЛАЖЕ

Година издања: 2017

Издавач: Вулкан издаваштво доо


На самом почетку књиге петоро главних ликова Сајмон, Бронвин, Купер, Нејт и Ади су у учионици за казнену наставу. Један од ученика, Сајмон, није дочекао крај казне, нити је икад напустио учионицу, мртав је. Сајмон је умро од алергијске реакције на кикирики. Чинило се да његова смрт није несрећан случај.

Сајмон је био неко кога су одбацивали из друштва. Он је направио апликацију која се звала „О томе“, где је качио трачеве о ученицима школе. Сајмон који је себе назвао свезнајући приповедач сваком је дао надимак:

Бронвин је назвао штреберка. Бронвин никада није кршила правила. Сви из њене породице су завршили Јејл те су и она и сестра желеле на тај факултет. Међутим, Бронвинина сестра Мејв је била тешко болесна, тако да је само на Брновин остало на настави традицију.

Купера је назвао спортиста. Купер је имао беспрекорне резултате у бејзболу и желео је да постане професионални играч бејзбола.

Нејта је назвао криминалцем. Нејт је био на одржавању условне казне због диловања дроге. Његов тата је алкохоличар, а мама му је била тешка зависница од дроге која је отишла на лечење

Ади је назвао принцезом. Ади је била врло популарна у друштву – слика и прилика праве принцезе. Забављала се са Џејком и сви су мислили да су они савршен пар.

Књига „Неко од нас лаже“ састоји се из два дела са више поглавља и писана је као да су главни јунаци Бронвин, Купер, Нејт и Ади писали свој дневник.

Кроз читаву књигу провлачи се сумња са једног на другог главног лика, као и сумња да су удруженим снагама убили Сајмона. Како се Сајмонова смрт догодила у понедељак, а он је у уторак планирао да на апликацији објави тајне четворо ученика који су с њим били у казненој учионици, они су одмах постали осумњичени.
Свако од њих је имао своје тајне које ће се откривати у току радње књиге.
Брновинина тајна је била да је варала на испиту из хемије, Нејтова тајна је била да је диловао дрогу на условној због диловања дроге, Куперова тајна је била да је геј, а Адина да је преварила дечка. Сви главни ликови имали су своје разлоге да убију Сајмона, али током радње у књизи нису оптуживали једни друге.

Књига има занимњиву радњу и неочекиване обрте, те се чита са великим нестрпљењем. Да сазнате да ли сви лажу или неко од њих лаже или сви говоре истину, да ли је Сајмон убијен или не МОРАТЕ ПРОЧИТАТИ КЊИГУ

Нема коментара:

Постави коментар