субота, 5. мај 2018.

Читалачка значка 2018 - ДНЕВНИК ШТРЕБЕРКЕ




Име и презиме аутора: РЕЈЧЕЛ РЕНЕ РАСЕЛ

Назив књиге: ДНЕВНИК ШТРЕБЕРКЕ – ПРИЧЕ ИЗ НЕ БАШ ТАКО БАЈНОГ ЖИВОТА

Година издања: 2009

Издавач: Дерета, Београд


Једна од мојих омиљених књига коју могу увек да читам је Дневник штреберке. Постоји много делова ове књиге преведених на српски језик, и још више њих на енглеском. Решила сам да следећу књигу из ове едиције купим на енглеском, те да то буде прва енглеска књига коју ћу прочитати.
Желела бих да то буде “Tales from a not-so-happy heartbreaker”.

Рејчел Рене Расел је ову књигу посветила својој кћерки Ники, по којој је и названа главна јунакиња. Дивна посвета коју је написала на почетку књиге ме је одушевила.
Посвета гласи:
„Мојој кћерки Ники, која се трудила да буде најбољи мали мрав у колонији, а заправо је све време била диван лептир“

Ники Максвел је тинејџерка која је променила школу. Кад је дошла у нову школу у њој је била популарна Макензи, која је била лепа и модерна. Ники се није одмах уклопила. Није била омиљена, ни модерна и није се дружила са вршњацима до упознавања са њеним новим најбољим другарицама Зои и Клои. Макензи и Ники су постале супарнице у моменту када је почео да им се свиђа исти дечко – Брендон. Мекензи је на све начине покушавала Ники да загорча живот.

Један од мојих омиљених делова у овој књизи је када се Ники избламира пред целом школом тако што јој је у трпезарији најбоља другарица од Мекензи подметнула ногу, па је Ники пала – просула се по поду заједно са  тацном са шпагетама и сладоледом од вишње. Док је умрљана покушавала да устане сваки пут би поново пала јер је под био клизав. Трпезарија се орила од смеха, а Ники су кренуле сузе које су испрале сладолед од вишања из њених очију. Онда се догодило чудо. Брендон, њена симпатија, тајна љубав њеног живота се надвио над њом и питао је да ли је добро. Затим јој је помогао да устане и дао јој салвету. У том моменту десила се ерупција Никиних осећања, па она у књизи наводи:
„Скоро сам умрла на лицу места, када су нам се прсти случајно додирнули...
... Једва толико, као када нежна али дивља веверица срче слатки нектар с оних сласних љубичастих цветова у мамином врту које је тата случајно попрскао средством за уништавање корова...“

Након овог догађаја Ники је сваки пут кад јој се Брендон обраћао, црвенила, причала глупости или радила ствари за које није имала објашњење. Тако то изгледа кад си зањубљен.

Кроз ову књигу пролазимо авантуре Ники Максвел које би се могле догодити или се догађају било коме од мојих вршњака.

Нема коментара:

Постави коментар