субота, 5. мај 2018.

Читалачка значка 2018 - НЕОБИЧЊАЦИ


Име и презиме аутора: ЏЕНИФЕР БЕЛ

Назив књиге: НЕОБИЧЊАЦИ – ИСКРИВЉЕНИ ШЕСТОПАРАЦ

Година издања: 2016

Издавач: Вуклан издаваштво


Ово је књига коју сам читала током прошле године. Више спада у дечје, него у тинејџ књиге, али је занимљива и за мој узраст и из тог разлога је препоручујем мојим вршњацима.

Главни ликови у овој књизи су: Ајви и Себ, који су сестра и брат. Обоје су тинејџери. Ајви има 11 година, а Себ 14.

Радња књиге се одвија делимично у стварном, а делимично у необичњачком (измишљеном) свету. Необичњачки свет Лундинор налази се испод Лондона. У том свету обичне ствари добијају необичне моћи, па тако необичњачке цедиљке за лимун производе светлост, са необичњачким каишевима за панталоне можеш да летиш, необичњачки јо-јо производи вртлоге, а необичњачка звона говоре.

Бака главних јунака која се зове Силви је пре много година на Богојављање доживела саобраћајну несрећу и изгубила памћење. На самом почетку књиге бака Силви падне и повреди руку и кук. Односе је у болницу и скидају јој са руке наруквицу од које се није одвајала од несреће.

Ајви и Себ по одласку из болнице одлазе код баке у кућу. Приближавајући се кући виде отворена врата и отисак канџи. Кад су ушли у кућу видели су неред, све је било испретурано и поломљено. Ушли су у кухињу и тамо је све било испретурано. Перо је лебдело у ваздуху и исписивало слова по зиду. Када је исписало „сада те видимо“ претворило се у сјајан шестопарац који је пао на земљу.

Овако је прошао први сусрет Ајви и Себа са необичњачким светом и тако започињу њихове авантуре између необичњачког и стварног света.  У току њихових авантура упознају Валијана који са њима исписује странице ове књиге.

Књига препуна авантура, изненадних догађаја и занимљивости насмејала ме је више пута. Замишљала сам читајући књигу четку за wc која испушта варнице, торбу која нас телепортује с једног места на друго или свећу која нас чини невидљивим

Ишчекујући крај да сазнам каква је веза између наруквице на бакиној руци, слике у њеној ташни, несреће на Богојављање и необињачког света књигу сам прочитала веома брзо.

Нема коментара:

Постави коментар